Teatret

 • TUUKKAQ TEATRET,
  BLEV GRUNDLAGT I 1975

  ... af Reidar Nilsson. Teatret, der gik konkurs i 1994, var fra begyndelsen et rent grønlandsk forsøg til uddannelse af grønlandske skuespillere samt opførelse af forestillinger, hvis emner var hentet i den grønlandske kultur. Siden 80’erne har Tuukkaq været med til at etablere mange teaterskoler for urbefolkninger forskellige steder i verden, fx i Native Earth i Toronto, Canada, Fairbanks, Alaska, Santa Fe i New Mexico, på Costa Rica, på Filippinerne og hos samerne I Nordskandinavien. Tuukkaq var medstifter af I. P. T. A. (Indigenous People’s Theatre Association) med base i Toronto, Canada. Tuukkaq er bl.a. kendt for at bevare og videreudvikle den gamle, næsten uddøde masketradition, ”Uaajeerneq” som i dag igen er en levende tradition.

 • TUUKKAQ TEATRET,
  BLEV GRUNDLAGT I 1975

   

  ... i Lemvig Kommune og åbnedes for deltagere fra andre oprindelige folk; det blev således fra 1985 et internationalt ensemble, som spillede i egen teatersal i Fjaltring og på turnéer især i Grønland, Canada og Alaska. 1975 blev Tuukkaq den første statsanerkendte teateruddannelse for grønlændere, og i 1980 ét af de første professionelle teateruddannelsessteder for urbefolkninger.

  1975 blev Tuukkaq den første statsanerkendte teateruddannelse for grønlændere, og i 1980 ét af de første professionelle teateruddannelsessteder for urbefolkninger. Silamiut Teatret blev oprettet i Nuuk i 1984 af gamle elever fra Tuukkaq Teatret i Fjaltring. Den selvejende Institution, Silamiut, blev indtil 2002 ledet af en af Tuukkaqs gamle elever, Simon Løvstrøm. Silamiut har produceret børne-, familie- og voksenforestillinger, undervist i ungdomsgrupper og deltaget i kampagner med socialt sigte. Silamiut har turneret både i Grønland, Europa, Nordamerika og Australien. I årene 1985 - 2010 fik Silamiut driftsstøtte fra Grønlands Hjemmestyre / Selvstyre og projektstøtte fra Tips- og Lottomidlerne.

  Den 1. januar 2011 blev Grønlands Nationalteater etableret samtidig med at den selvejende institution, Silamiut Teatret, blev nedlagt.

 

Nationalteatrets udvikling

MILEPÆLE
1975

Tuukkaq Teatret


Blev grundlagt i 1975 af Reidar Nilsson.
1984

Silamiut Teatret


Blev oprettet i Nuuk.
1985

Tuukkaq Teatret


Teatret bliver et internationalt ensemble.
1994

Tuukkaq Teatret


Teatret går konkurs.
2011

Silamiut Teatret


Den selvejende institution bliver nedlagt.
2011

Grønlands Nationalteater


1. januar etableres det nye teater.
2016

Test announcement


Test announcement indhold